Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

19. augusta 2015

Calvi - spomienky na dovolenku / Remembering holidays in Calvi

Dominantou mesta Calvi ležiaceho na severozápade ostrova Korzika, o ktorom sa navyše traduje, že sa tu narodil Krištof Kolumbus,  je citadela, ktorú je vidieť tak z mestskej pieskovej pláže lemovanej píniami ako aj zo vzdialenejších pláží mimo samotného mesta - pláž Lumio / Arinella.

Citadel is a focal point of Calvi is situated in the north-west of Corsica. It has been said that Christophe Columbus was born here. The citadel can be seen from the town beach with pine trees as well as from more distant beaches out of the town itself - Lumio beach / Arinella beach.

citadela, Calvi


pohľad na citadelu z mestskej pláže

mestská pláž Calvi lemovaná píniami

pláž Lumio


pláž Lumio

pláž Arinella
Promenáda Calvi je sústredená okolo maríny, kde sú odparkované jachty a lode rôznej veľkosti a luxusu.

Marina is full of yachts, either small or more luxurious ones. It is situated just next to the promenade.





Mesto tvorí spleť uličiek, kde je vedľa seba usporiadaných niekoľko obchodíkov so suvenírmi, tradičnými korzickými pochúťkami, reštauráciami a kaviarňami. Nájdete tu aj niekoľko pekných butikov, kde si pravidelne kupujem plavky, ale ponúkajú aj topánky či iné drobnosti ako okuliare, šperky. Miestni však chodia oblečenie často nakupovať na pevninu, napr. trajektom do Marseille ako nám povedala majiteľka apartmánu, kde sme bývali.

Nočný život sa sústredí na promenáde, kde sa jeden bar predbieha pred druhým živými hudobnými vystúpeniami, DJ-mi. Neviem prísť na chuť kokteilom, ktoré sú názvom identické tým, ktoré barman namieša v Bratislave, ale chuťovo sú rozdielne a do veľkosti často miniatúrne. Takže Calvi určite nie je mesto kokteilov.

The town consists of many small streets, on which you can finds few shops selling souvenirs, traditional Corsican specialities, restaurants and café. You can find here few nice boutiques - selling swimsuits, shoes, jewelry, sunglasses. Locals however tend to go shopping to the mainland France, eg. by ferry to Marseille as we learnt form an apartment owner.

Night life is concentrated on the promenade. One bar stands out before the other by life performances, DJs. I am however not fond of the coctails they offer. They are named in the same way as in Bratislava, but bartenders in Bratislava mix it differently. Taste and size is quite different. So I would not recommend Calvi for coctails.



úzke uličky medzi radmi domov

bary a reštaurácie v blízkosti citadely

kostol Sainte Marie Majeure


kostol Sainte Marie Majeure


strop kostola Sainte Marie Majeure
Keďže sme zvyknutí na self-catering, neuveriteľne nás teší ponuka čerstvých rýb a iných darov mora v miestnych supermarketoch. Ponuka v supermarketoch je ohromná - syry, jogurty, pečivo, sladkosti v takej škále, ako ani naše hlavné mesto neponúka. Je to neodškriepiteľné, že Francúzi si potrpia na jedlo.

As we are used to self-catering, we enjoy great offer of fresh fish and seafood in local supermarkets. Variety of other goods is immense - cheese, yoghourt, bread, sweets - not even the capital of Slovakia offers such variety. One has to be admitted - French are gourmands.



V Calvi je tiež základňa cudzineckej légie a ak budete mať šťastie, tak uvidíte cvičné výskoky z lietadla, kým sa vy slníte na pláži.

A French Foreign Legion is based in Calvi, too. So if you are lucky, you may see mock-up of parachute jumps as we saw back in 2012.
my sme legionárov videli len raz - v roku 2012 a takto ich na foto zachytil môj manžel

3 komentáre:

  1. Krásná destinace.... tady jsme ještě nikdy nebyli.
    Je vidět , že jste si to užili.
    Diky za zprostředkování. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Eva, určite odporúčam zaradiť do zoznamu krajín, kam sa oplatí raz za život pozrieť.

      Odstrániť
  2. To je veru nádhera... určite vaša obľúbená destinácia :)

    OdpovedaťOdstrániť