Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

27. augusta 2015

Krátky výlet - Rakúsko II. / Short trip to Austria II.

Jeden z dní nášho krátkeho výletu v Rakúsku sme strávili v meste Bad Ischl známy azda každému, kto videl film o cisárovnej Sissi a vo St. Wolfgang.

V Bad Ischl odporúčam navštíviť Kaiser park a Sissi park - v rámci jedného vstupného sa dostanete do oboch parkov, aj keď sú na opačnom konci mesta. Nevynechajte prechádzku popri rieke a zájdite do cukrárne Zauner, ktorá zásobovala rezidenciu Sissi počas pobytu rodiny v Bad Ischl. My sme tam boli v deň štátneho sviatku, takže všetky obchody boli zavreté. Zato však mali naplánovaný kultúrny program a v jednom z parkov hrala dychovka a zachytili sme končiaci sa sprievod ľudí oblečených v dobových kostýmoch.

Čo ma prekvapilo, že veľa ľudí bolo oblečených v typických krojoch. Premýšľala som, prečo na Slovensku nemáme také "kroje", ktoré sú nositeľné. Alebo aspoň viac odevov, kde by boli zakomponované prvky tradičnej ľudovej výšivky.  Po rozhovore s jednou slovenskou návrhárkou som dostala vysvetlenie, že my nie sme hrdý národ a nebol by po týchto tovaroch dopyt. Aký máte na to názor vy?
 
 
We spent a day from a short trip to Austria in Bad Ischl, which is definitely known to all who had seen a movie about Sissi, and in St. Wolfgang.

When you happen to be in Bad Ischl, I recommend visiting Keiser park and Sissi park. You pay one entrance fee for visiting two parks. They are situated on different parts of the city. Do not miss a stroll along the river and have a cake in a café Zauner, which was delivering sweets to the Kaiser´s summer residence.

jazero Wolfgangsee
Bad Ischl

 Bad Ischl - Kaiser park

letné sídlo - Kaiser park

letné sídlo - Kaiser park

Bad Ischl - Kaiser park

Bad Ischl - Sissi park
St. Wolfgang sa podobá mestečku Hallstatt - drevené priečelia, krásne kvety v oknách domov, turistický ruch, vyhliadkové plavby po jazere a aj krásny luxusný hotel, ktorý má na terase vírivku. Možno sa tam niekedy ubytujeme, ale prekvapuje ma, že rakúske hotely uvádzajú cenu za ubytovanie za osobu na izbe a nie celkovú cenu za 2 osoby, takže pozor, lebo pri platení účtu vás môže čakať nepríjemné prekvapenie...

St. Wolfgang is similar to Hallstatt - wooden facades, beautifuls flowers in windows, cruises on the lake, many tourists.
 
St. Wolfgang

St. Wolfgang

St. Wolfgang
 

1 komentár: