Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

19. apríla 2015

Prvý pokus / First try

Včera som po prvýkrát skúšala piecť moravské koláče - na želanie môjho muža. V mojej rodine sme takéto koláče nikdy nepiekli, takže nám recept dala jeho babka. Ja sa tiež priznávam, že s kysnutým cestom som doteraz nepracovala, preto som sa o to viac bála, aký bude výsledok.

A takto to dopadlo...



Yesterday I baked - for the first time - so called moravské koláče cakes as my husband requested them. I did not know them from my family as we had never made them so I got the recipe from my husband's grandma. I have to admit that I had never worked with dough so I was quite reluctant to see the result.


Ingrediencie na moravské koláče podľa receptu od babky Emílie:
na prípravu kysnutého cesta potrebujeme
hladkú a polohrubú múku zmiešanú v pomere 1:1 (500 g), 2 žĺtky, maslo (100g), práškový cukor (50g), štipka soli, kvások (teplé mlieko - 300ml, vanilkový cukor, droždie, štipka soli)

na tvarohovú plnku potrebujeme
150g tvarohu, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, nastrúhaná kôra z citróna, hrozienka namočené v mlieku

na posýpku potrebujeme
kryštálový cukor (50g), polohrubá múka (80g), mäkké maslo (50g)

Postup:
Spracujeme cesto z múky, cukru, žĺtka, mäkkého masla a štipky soli, kde pridáme kvások. Vymiesime a v prípade potreby prilejeme mlieko navyše, aby bolo cesto vláčne a odliepalo sa od stien misky. Cesto dáme vykysnúť na cca 30 min. na teplé miesto.

Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Hrozienka vyberieme z mlieka, dobre osušíme a pridáme do tvarohu zmiešaného s vajíčkom, cukrom a citrónovou kôrou.

Posýpku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.

Vykysnuté cesto na doske premiesime a rozvaľkáme do kruhu, navrch uložíme tvarohovú plnku a konce cesta zložíme tak, aby sme zabalili plnku dovnútra. Pritlačíme a z oboch strán ešte rozvaľkáme.
Zlepenou časťou na spodnú stranu uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu urobíme lyžicou priehlbinu, do ktorej dáme slivkový lekvár. Necháme na plechu ešte odpočinúť cca 10 min.  - cesto ešte vykysne. Natrieme kraje roztopeným maslom a posypeme celý koláč posýpkou.
Vložíme do predhriatej rúry a cca 20 min. pečieme pri 180 C.


Keďže to bol prvý pokus, robila som z polovičnej dávky a vyšli mi takéto tri veľké koláče, ktoré následne servírujeme rozkrojené na menšie kúsky.







5 komentárov:

  1. Ach moravske su moje najoblubenejsie 😉 neviem sa ich dojest 😉 este nikdy som ich ale nerobila sama..bojim sa toho kysnuteho cesta..hehe...podarili sa uzasne!! Krasne fotky..aj blog...pridavam si ho hned a zaraz k oblubenym...pekny zvysok nedele😉

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Barby, presne aj mne naháňalo strach to kysnuté cesto. Sama som zostala prekvapená, že sa podarili. Dúfam, že to nebol len úspech začiatočníka, lebo už sa mi párkrát stalo, že sa zákusok na prvý raz lepšie vydaril ako na tretie či štvrté pečenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Moravské jsou u nás taky oblíbené:-)) Ale častěji dělám koláče z kynutého co nemusí kynout, to má výhodu, že se nemusí vyvalovat:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, o kysnutom ceste, čo nemusí kysnúť som ešte nepočula; ako to funguje?:)

      Odstrániť
    2. Tady je recept:
      http://ajka-uajky.blogspot.cz/2013/02/kynute-kolacky-bez-kynuti.html

      Odstrániť