Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

26. augusta 2015

TOP 5 pláží Korziky

Na Korziku chodievame pravidelne, preto máme svoje obľúbené pláže, kam sa chceme každý rok vrátiť. Zostavila som pre váz zoznam TOP 5 pláží tohto francúzskeho ostrova, ak sa tam raz ocitnete.

Palombaggia & Tamaricciu 

Palombaggia je viac ako 3 km dlhá pláž s priezračnou azúrovo modrou vodou a bielym pieskom lemovaná píniami. Je vzdialená cca 13 km od mesta Porto Vecchio. Niekoľko zdrojov ju zaradilo do TOP 10 pláží Európy. V letnom období je s obľubou vyhľadávaná turistami. Bezplatné parkovanie je dostupné v tieni stromov. Nájdete tu aj platené strážené parkoviská. Často však uvidíte autá parkujúce aj popri ceste  - cesta chodníčkom vám zaberie do 10 minút. Na pláži je niekoľko kaviarní a plážových reštaurácií a centrá vodných športov.
 
Tamaricciu je susediacou plážou Palombaggie. Niekedy dochádza k zámene týchto pláží, lebo na cestovateľských fotografiách či pohľadniciach sa podľa našich skúseností často zamieňajú.
Kvalitou a farbou piesku, čistotou vody sú na rovnakej úrovni a záleží od osobnej preferencie, ktorý pohľad na otvorené more sa vám zapáči. Aj Tamaricciu lemujú borovice, nájdete tam plážové bary a reštaurácie a ponuka vodných športov je taktiež neodmysliteľnou súčasťou.

More je relatívne plytké a tak ponúka príjemný relax a je vhodné aj pre deti.













 
Grand Sperone & Petit Sperone
Dve pláže vedľa seba, ktoré delí cca 15 min. chôdze sa nachádzajú v relatívnej blízkosti mesta Bonifacio, cca 10 min. autom. Po zaparkovaní pozdĺž cesty, resp. na platenom parkovisku prejdete popri pláži Piantarella, známou najmä surfistom, aj keď na naše prekvapenie tam nájdete turistov či domácich, ktorým nevadia nahromadené riasy.
Na Petit Sperone sa dostanete po cca 15 min. prechádzke pozdĺž spomínanej Piantarelly. Býva dosť obsadená, hlavne ak prídete neskoro. Po ďalších cca 10 - 15 minútach chôdze, aj popri golfovom ihrisku, sa pred vami ukáže pláž Grand Sperone. Už jej názov hovorí, že je väčšia ako Petit Sperone, preto je tam viac miesta a nie je taká preplnená. Na plážach nie sú žiadne bary ani možnosti vodných športov. Len na horizonte uvidíte odparkované veľké jachty.

More je relatívne plytké a pokojné, a tak ponúka príjemný relax a je vhodné aj pre deti.

Po návrate z pláží sa môžete občerstviť v príjemnom plážovom bare, s vybavením z naplaveného dreva. Po 19:00 hod. vám tam pripravia chutnú pizzu. V ostatnom čase sa môžete osviežiť nápojmi.
 

Grand Sperone


Grand Sperone


Grand Sperone
 
Petit Sperone

Petit Sperone


Petit Sperone

Verghia
Malá asi 200 m dlhá piesočnatá pláž sa nachádza ako posledná v rade za plážami Mare e Sole a Plage d´Argent v zálive Gulf de Ajaccio na západnom pobreží ostrova. Veľké parkovisko, z ktorého sa dostanete na spomínané pláže po dlhšej prechádzke pozdĺž pláží ponúka možnosť parkovania bez obáv. V blízkosti parkoviska je možné stretnúť divoko žijúce kravy, ktoré sú často zaujímavou atrakciou pre turistov. Síce je tam výstraha, ktorá na divoko žijúcu zver upozorňuje, avšak kravičky sú vďačný objekt na fotografovanie. Nájdete tu možnosti vodných športov. More býva často plné vĺn.
 
Verghia

Verghia

Verghia

Verghia

Verghia



1 komentár: