Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

27. júna 2015

Kúsok Talianska v Bratislave / A bit of Italy in Bratislava

Tento víkend sa v centre Bratislavy konal "mercato italiano" - taliansky trh, na ktorom taliani ponúkali výber typických produktov. Tak si ja predstavujem typické talianske námestia počas sobotňajších dopoludní - s veľkým výberom syrov, údenín, vína, byliniek a korenín, sladkostí a cestovín. 

sušené paradajky
veľký výber olív a sušené paradajky naložené v oleji

korenie a bylinky





veľký výber sladkého pečiva, ktoré taliani radi raňajkujú


cannoli - sicílska sladkosť s vanilkovou náplňou
Námestím sa šírili rôzne vône a chuťové poháriky bolo možné aktivovať rôznymi ochutnávkami.

Ja rada kupujem lokálne produkty, keď som na cestách, a teraz Taliansko prišlo za nami, tak som nemohla odolať a domov som nám kúpila sušené paradajky, ktoré zvyknem používať do quiche ale aj na cestoviny. Po nedeľnom obede si zase dáme cannoli, ktoré máme z každého druhu - pistáciový, orieškový a čokoládový.

Aj vy radi kupujete nové a netradičné produkty, keď cestujete?

3 komentáre:

  1. Týmto talianskym trhom som náhodou prešla ešte vo štvrtok, v prvý deň jeho existencie. Nekupovala som nič, aj ochutnávku som využila iba jednu. Vzala som si kúsok práve z tých sladkých keksíkov, ale nič moc. Nepoznala som ich, pretože som v Taliansku poriadne ani nebola. Zo zahraničných ciest som si domov priniesla niečo len málokedy. No nezabudnem na džem z opuncií, ktorý som raz doniesla z Tunisu. Nechutil nikomu, tak som ho potom spracovala s iným ovocím, už si ani nepamätám, že s akým.
    K tým článkom na tému etiketa len toľko, že ťa možno zaujme aj blog s rovnakým názvom ako je tvoj, ktorý sa venuje len tejto téme - https://etiketablog.wordpress.com/ Chvíľu som zaváhala, či autorkou oboch blogov nie je tá istá osoba :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, Daniela,
      súhlasím, že nám nemusia všetky exotické chute sadnúť. U nás tak dopadol džem z gaštanov. Preto som sa naučila delikatesky pred ich kúpou ochutnať priamo na mieste.
      K blogu o etikete, nedávno som ho tiež videla, ale nebolo tam veľa článkov. Zhoda náhod, že zdieľame rovnaký francúzsky terminus technikus, ale sme dve odlišné osoby:)

      Odstrániť
  2. Ten Katkin blog je dosť nový. Predtým mala iný, ktorý uzamkla alebo zrušila.

    OdpovedaťOdstrániť