Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

18. marca 2016

Moja skúsenosť s aerolinkami flydubai


Po prvýkrát sme cestovali cez leteckú spoločnosť flydubai z Bratislavy na Zanzibar s prestupom v Dubaji. A keďže som si už vopred prečítala niekoľko informácií o rozsahu služieb počas letu, mala som určité očakávania. Ponúkam vám moje zhrnutie a odporúčania. Leteckú spoločnosť porovnávam s Emirates, cez ktorú sme leteli pred rokom na Maurícius z Viedne, tiež s prestupom v Dubaji. Nižšie uvedené informácie sú výhradne na základe mojej osobnej skúsenosti a môžu sa líšiť od informácií na webovej stráne aerolínií.
flydubai, Jedlo
Napriek deklarovaniu, že aerolínie ho poskytujú iba na linke BA – Dubaj, my sme dostali teplé jedlo na obidvoch častiach letu - teplé jedlo plus balíček s „desiatou“. Súčasťou balíčka bolo však iba 2 dcl vody / džúsu.
 
jedlo na trase BA - Dubaj - ryža s kuracím mäsom

balíček občerstvenia na trase BA - Dubaj
 
Zvyšok nápojov na zabezpečenie pitného režimu počas dlhého letu si môžete kúpiť za 2$/minerálka. Preto odporúčam zabezpečiť si komfortný pitný režim už na letisku v duty free obchode (napr. v Dubaji je veľký výber minerálky za priaznivé ceny). Pozor, nerobte si veľké zásoby, ak z Dubaja pokračujete, lebo pred vstupom do transfer zóny je opäť kontrola na tekutiny.
Teplé jedlo je tiež vo vegetariánskej verzii, avšak na jednom zo štyroch letov mali zrejme nedostatok vegetariánskej alternatívy, tak si radšej vopred rezervujte u letušky, ak odmietate mäso.
 
Doteraz sme nepochopili komentár letušky z prvej triedy na trase z Bratislavy do Dubaja a jej výhrady, ak si zákazník otvoril vlastnú fľašu prosecca kúpeného na letisku v BA.
teplé jedlo na trase Dubaj - Zanzibar - omeleta, párok a zemiaky
 
balíček s občerstvením na trase Dubaj - Zanzibar


flydubai, Zábava
Ak chcete pozerať TV, pripravte si za to 11$. Emirates vám naopak poskytne slúchadlá a veľký výber filmov v cene letenky.

flydubai, Komfort
Letušky vám neponúknu po usadení vlhké uteráčiky ako je to pri Emirates. Vankúšik neočakávajte, ani deku zadarmo nedostanete. Takže sa vopred pripravte, ak vám prekáža chlad z klímy v lietadle a neviete zaspať bez vankúšika. Flydubai používa boeingy, takže priestor na nohy je štandardizovaný. Ak cestujete v páre, uistite sa, že sedíte vedľa seba hneď pred vydaním palubného lístka, lebo personál v Bratislave musí robiť rozhodnutia za vás, keďže sedačky sú 3 + 3.

flydubai, Terminál 2

Flydubai prilieta na Terminal 2. Ak ste už niekedy leteli cez Terminál 1, tak sa pripravte, že budete mať obmedzený výber občerstvenia – indická reštaurácia rýchleho občerstvenia, McDonalds, Subway, KFC, Café Costa a Paul ponúkajú kávičku a malé občerstvenie.
Ak čakáte na prípoj viac ako 4 hod., flydubai vám neposkytne voucher na 1 jedlo + nápoj na letisku zadarmo, ako to robí Emirates.
V termináli je jeden duty free obchod, ktorý ponúka základný sortiment – sladkosti, alkohol, kozmetiku, elektroniku a oblečenie. Je tam jeden obchodík s arabskými suvenírmi.
Internet je na 60 min. zadarmo. Ak máte so sebou okrem telefónu aj iPad, získali ste práve ďalších 60 minút na ďalšom prístroji J
 
Rozdiel v cene medzi flydubai a Emirates na našej trase nebol veľmi veľký, vybrali sme si flydubai kvôli komfortu z hľadiska počtu prestupov a nadväznosti letov. V budúcnosti, na inej trase určite budem preferovať Emirates.

1 komentár:

  1. Neviem či by som mala odvahu jesť to jedlo, alebo cestovať tam. Aj keď je to zaujimave.

    OdpovedaťOdstrániť