Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

17. marca 2016

Ako si užiť ostrov Zanzibar

Na konci februára sme sa vybrali na dovolenku na ostrov Zanzibar. Patrí štátu Tanzánia.
Ak sa raz budete rozhodovať navštíviť túto destináciu, ponúkam pár základných informácií a tipov, ako sa na cestu poriadne pripraviť, a tak si tento ostrov užiť.
Nižšie uvedené informácie som zosumarizovala podľa vlastného pozorovania či rozhovorov so sprievodcami, zamestnancami hotelov alebo vodičmi, s ktorými sme boli v kontakte počas našej dovolenky.

palmy lemujúce východné pobrežie

severné pobrežie - Nungui

severné pobrežie - Nungui

severné pobrežie - Nungui

severné pobrežie - Nungui


hotel Hideaway of Nungui

Nungui

1/ V každej dedine je škola, deti v uniformách ráno idú pozdĺž cesty do školy. Dievčatá s chlapcami študujú spoločne v triede, alebo sú školy pre dievčatá a pre chlapcov. Povinná dochádzka je do 15-17 rokov, podľa toho, kedy začali.

deti idú do školy (fotené z auta)



2/ Islam ako hlavné náboženstvo umožňuje mať 4 manželky, súhlas prvej nie je podmienkou pre ďalšie manželstvo. Vzťahy medzi manželkami sú niekedy chladné, nerozprávajú sa. Podľa finančného zabezpečenia môže každá žena bývať v samostatnej domácnosti. Medzinárodné hotely zamestnankyniam, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s klientami (recepčná, čašníčka), nedovolia nosiť pokrývku hlavy. Nosia ju však upratovačky.

3/ Veľa domov popri ceste je z hliny, lemujú ich banánovníky. Často nemajú elektrinu, pred domom je prístrešok, ktorý im ponúka počas horúceho dňa chládok. Uličky medzi domami sú z červenej hliny, okolo domov pobehujú sliepky, sem-tam kozy. Ak zaprší, na cestičkách je blato. Indické kravy sú uviazané lanom o kolík, často kolík vytrhnú a bežia popri ceste.

4/ V každej dedine sú stánky s ovocím a iným tovarom, ktorý predávajú. Vo väčších sídlach napr. drevo, matrace (na ostrove rastie strom produkujúci bavlnu, z ktorého vyrábajú matrace), stánok s oblečením. Sem tam je vidieť čerpaciu stanicu, cena nafty bola aktuálne okolo 1800 šilingov, čo pri výmennom kurze cca 1$=2400 šilingov znamená, že áut a motoriek je veľa najmä vo väčších sídlach, a v malých dedinách sú najmä bicykle.  Pre ilustráciu o príjmoch, čašníčka v 5* hoteli zarobí 60$/mesiac.

5/ Na cestách je vidieť najmä autobusy a minibusy pre turistov. Autá sú skôr na cestách hlavného mesta. Cesty nelemujú žiadne lampy, videli sme ich len jedenkrát na ceste na letisko.

6/ Život začína večer, keď teplota klesne. Ľudia nakupujú, v pouličných stánkoch predávajú jedlo.

7/ Premávka sa zdá pre cudzinca chaotická. Málo značiek, jazdí sa na ľavo, ak idú predbiehať, na znamenie si trúbia. Na ceste nie je problém po zotmení stretnúť cyklistu bez osvetlenia a motorky jazdia naľavo aj napravo vedľa auta.

8/ Niektoré ženy majú zahalenú aj tvar, väčšina iba hlavu a vlasy. V meste sú ženy pekne zladené. Dievčatá začínajú nosiť pokrývku vlasov od 9 rokov. Muži výnimočne nosia kraťasy, aj keď je tu veľmi horúco.

9/ Od marca - apríla sa začína jar, po ktorej prichádza zima s maximálnymi teplotami 24 stupňov, potom jeseň a nakoniec leto.

10/ Pri vstupe do krajiny sa platí vízum 50$/osoba. Je potrebné vypísať dve tlačivá, pero nenájdete, preto sa odporúča mať po ruke svoje. Snažia sa nútiť turistov platiť vízum kartou. Po hľadaní dôvodu usudzujem, že dôvodom je administratívny poplatok za platbu, najmenej 6 %. Toľko účtujú v Padi diving centre. Treba trvať na zaplatení víza hotovosťou, a mať presnú sumu.

11/ Pri vstupe do krajiny berú odtlačky prstov a dlane cez digitálny prístroj na letisku. Skenujú tiež oko.

12/ Výstupný poplatok sme žiadny neplatili, aj keď som čítala, že sa platí. Pri odchode z krajiny nám tiež brali odtlačky, skenovali oko a opäť sme vypisovali tlačivá.

13/ Letisko je malé, pri odbavení batožiny pomáha zamestnanec, ktorý si od nás vypýtal sprepitné. Neboli tam automatické pásy na batožinu (ako som zvyknutá z iných letísk), kufre ručne odnášali uvedení zamestnanci. 

14/ Letisková hala ponuka duty free obchod, ale ceny vyššie ako v meste - napr. magnetka 5$, kým my sme kúpili za 3$. Sú tam aj ďalšie dva menšie obchody so suvenírmi a vodou a tiež stánok s kávou a občerstvením. 

15/ Toalety na letisku sú v biednom stave. Radšej vyčkajte na lietadlo.

16/ Každý kút ostrova má z časového hľadiska rozdielny príliv a odliv. Na východe odliv kulminuje medzi 10:00 - 16:00 hod. Na severe je príliv v čase od 11:00 - 15:00 hod.  - minimálne v období koniec februára a začiatok marca, keď sme tu boli my.
takto to vyzerá počas odlivu


ženy v mori počas odlivu

ženy počas odlivu

17/ Obloha je plná hviezd, a ak vypadne elektrina - čo sa stalo mnohokrát, hoci len na sekundy, tak ešte viac hviezd vystúpi na oblohu za úplnej tmy. Na severe sme ani jeden raz na nočnej oblohe nevideli mesiac. Nedopátrala som sa, kde bol schovaný.

18/ Na východnom pobreží pri odlive more ustúpi niekoľko sto metrov od brehu, odhalí biely piesok, po ktorom v prípade, že máte topánky do vody, môžete ísť až ku koralovej bariére a sledovať podmorský život. Odliv poskytuje miestnym obyvateľom spôsob obživy vo forme hľadania veľkých mušlí, ktoré predávajú turistom resp. sú z nich sprievodcovia k spomínanej bariére. My sme nešli ďaleko od brehu, ale videli sme morskú hviezdicu, morských ježkov, kraby, živočícha, ktorý vypúšťa fialový atrament a podoba sa na špongiu.


fotené skoro ráno, more už odchádza




19/ Na severe je more vhodné na kúpanie celý čas, počas prílivu sú silnejšie vlny a voda výrazne stúpa.

príliv na východnom pobreží


20/ Po pláži sa prechádzajú masajovia, ktorí konverzujú s turistami, veľmi často ovládajú okrem angličtiny aj taliansky. Nezistili sme, čím vlastne zarábajú peniaze, lebo suveníry, pareo, tašky predávajú černosi. Tiež nás často domorodci zastavili s ponukou výletov. Dali sme na odporúčania a na výlety sme si vybrali agentúru z hotela. Je vhodne porovnávať ceny medzi jednotlivými agentúrami, lebo nám napr. Madeira Travel ponúkla výlet do Stone town, Prison island a na koreninovú farmu za 100$/osoba a Sun Travel za 80$/osoba. Podobne sme so Sun Travel šli na výlet za delfínmi a do Jozani za 65 $/osoba, kým Madeira Travel pýtala 165$/osoba.
masajovia

masajovia
guaréza červená - endemyt
guaréza červená - endemyt

korytnačky dovezené zo Seyshell, najstaršia má 192 rokov


21/ K ubytovaniu, hoci zaplatenému vopred, sa prirátava "infrastructure tax" vo výške 1$/osoba/noc.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára