Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

10. júla 2018

Testujeme prihraničné rakúske kúpaliská - Prellenkirchen

Kúpalisko v malom rakúskom mestečku Prellenkirchen je vziadené z Bratislavy cca 20 min. cesty. Je zrejmne menej známe ako to v Hainburgu, kde po minuloročnej skúsenosti preplneného kúpaliska asi tak skoro nepôjdeme.

Kúpalisko ma zaujalo krásne vykosenou trávnatou plochou, ktorá je veľmi rozľahlá a miesto je tak pri bazénoch ako aj pod stromami v tieni. Jedinou nevýhodou miesta pod stromami boli komáre. Neviem posúdiť, či to bolo výnimočné, alebo je to bežné.

Na kúpalisku je veľký plavecký bazén, menší bazén s tobogánom a masážnym prúdom vody. V menšom bazéne šantia najmä deti. Tieto bazény sú navzájom prepojené. Po okrajoch sú lavičky a samozrejme sprchy. 
pohľad na plavecký bazén 

tobogán 
plavecký bazén

pohľad na menší bazén s masážnym prúdom vody
Opodiaľ sa nachádza detský bazén. Skladá sa z dvoch častí, ktoré sú prepojené šmýkľavkou. Je dobré priniesť so sebou svoje vlastné hračky do vody, avšak v bazéniku bolo dostatok spoločných hračiek.

detský bazén
Počas našich dvoch posledných návštev bolo iba niekoľko rodičov, čo si máčalo nohy v bazéniku. Zdalo sa mi, že je to typický slovenský fenomén, avšak na moje počudovanie to boli práve nemecky hovoriace mamičky.
Iní rodičia tam nevyhnutne vstúpili za účelom bezpečnosti ich menších detičiek.
Kúpalisko je dostatočne veľké aj na športové hry, ktoré sú na vyhradenom priestore. 

Oceňujem oznamy, aby návštevníci aplikovali opaľovacie prípravky min. 15 minút pred vstupom vody, keďže personálu záleží na čistote vody. 
Tiež sa mi pozdáva fakt, že v areáli nehrá reprodukovaná hudba (ani v bufete) a každý má tak priestor na oddych.

Súčasťou areálu je aj bufet s príjemným posedením v tieni slnečníkov. Ponúka bežné bufetové jedlá, nápoje, nanuky. Ceny sú primerané, hoci na slovenské pomery vyššie.

Samozrejmosťou sú šatne a čisté toalety. Prebaľovací pult pr dieťa však chýba. V areáli je dostatok košov na odpadky, dokonca tam nájdete koše na separovaný odpad.

Na kúpalisku je aj slovensky hovoriaci personál. 

Vstupné je odstupňované podľa času príchodu - od 5 eur do 3 eur. Deti do 6 rokov majú vstup zadarmo. Za symbolický poplatok je možné si požičať lehátko. Parkovanie je pred areálom, je bezplatné a je tam dostatok miesta, dokonca aj v tieni stromov.

Pre nás je to číslo dva z troch kúpalísk. Číslo jedna je kúpalisko v Bruck-an-der-Leitha. Tam sme zatiaľ tento rok neboli, lebo je vziadenejšie z Bratislavy.

1 komentár: