Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

4. júla 2017

Prvá dovolenka s malým dieťaťom

Chceli sme si užiť našu prvú spoločnú dovolenku s 9 - mesačnou dcérou, preto som si dala záležať, aby som všetko poriadne naplánovala a zorganizovala. Moja najväčšia obava pramenila z prípravy jedla pre dcéru, keďže sme bývali v hoteli bez možnosti prípravy vlastného jedla.

Nižšie uvádzam body, ktoré pomôžu mamičkám zariadiť komfortný pobyt pre ich miláčika


  • Zistiť, či hotel pripravuje stravu pre dojčatá. Napr. náš hotel @grecotelimperialkos ponúkal v rámci all inclusive balíka prípravu kaše pre deti z bio zeleniny a mäska na obed a večeru a taktiež na požiadanie zmixoval ovocie na raňajky. V prípade, že táto možnosť nie je, pomôže malé struhadlo na ovocie (banány, jablká, melón a marhule či broskyňe sú v ponuke každého hotela), instatné kaše a surová zelenina (mrkva, uhorka) z bufetovej ponuky. Je preto vhodné, ak začíname s príkrmami, tieto druhy zeleniny a ovocia vyskúšať vzhľadom na primeranosť veku dieťaťa. Nezabudnúť na vlastnú lyžičku a riad. A samozrejme aspoň dve fľase na vodu.
  • Taktiež sa informovať, či hotel poskytne pomocky ako napr. sterilizátor fliaš, ohrievač fliaš, rýchlovarnú konvicu. Sú to výborné pomocky pre bezproblémovú dovolenku. V zahraničí výnimočne nájdeme špeciálnu dojčenskú vodu, takže na pitie poslúži prevarená voda z fľaše.
  • Dieťa budeme chrániť pred slnkom pomocou opaľovacieho krému. Ale ten často necháva škvrny na oblečení a aj kočíku. Preto je vhodné pribaliť dostatok bielych plienok, ktoré slúžia ako podložka a ušetria práce s čistením kočíka po návrate domov.
  • Nezabudnúť pribaliť mydlo alebo gel na pranie vhodný pre detičky (ja používam značku Bupi), lebo minimálne klobúčik bude celý od opaľovacieho krému a tiež podbradníky je vhodné občas vyprať.
  • Zbaliť dostatok pokrývok na hlavu - nám sa to osvedčilo, keď sa v bazéne čiapka namočila.
  • Vybrať vhodné hračky / doplnky na kúpanie. Nám sa osvedčil babyring, bazénik na terasu v čase, keď sme neboli pri mori / bazéne, plastové knižky a zvieratká.
    babyring bol super kúpa
     zdroj foto: http://www.babyring.sk/
  • Aj kúpu detských slnečných okuliarov, treba zvážiť. Naša dcéra ich mala iba keď nemala možnosť dať si ich dole.
  • Pribaliť ľahkú mušelínovú prikrývku, ktorá jednak ochráni nožičky pred slnkom, keď je dieťa v kočíku, ale poslúži aj počas spánku, keď dodá tepelný komfort.
    výbornú skúsenosť mám s touto značkou mušelínových plienok
    zdroj foto: 
    https://www.adenandanais.com/swaddles/swaddles/

6 komentárov:

  1. Díky za cestovatelské tipy s malým dítětem. Naši mladí se také chystají a já jim to stále rozmlouvám:-))))
    Přeji krásné léto. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moji rodicia tiez kladli otazky, ci dieta zvladne cestu...ake su konkretne vase obavy, preco mladym dovolenku "rozmlouvate"?

      Odstrániť
  2. Asi mi to přijde brzo.... malým dětem je jedno, kde jsou, hlavně že jim je dobŕe a styl života přímořských států je přece odlišný než ten náš .....a zažila jsem letos v létě 3x v letadle plačící malé děti.... Bylo mi jich líto, rodiče byli nervózní a někteří pasažéři byli pláčem obtěžováni. Vloni v hotelu jsem zažila malé děcko , které lezlo pod stoly ostatních klientů a rodiče dělali jako by nic... Budu upřímná , ale přístup téchto rodičů mě zarážel a upatlané dítě, které na mě pod stolem sahalo mi vadilo. A vrcholem byla dovolená minulý týden, kde v hotelové jídelně maminka začala měnit dítěti pokakanou plínku. Takže mně nevadí malé déti, ale chování jejich rodičů a jejich benevolentní výchova svých ratolestí.

    Pokud to mají rodiče ( a těch je málo) vychytané jako vy, pak neni co řešit. I my se s naši holčičkou snažíme ...... A taky vím , že moře a mořský vzduch je pro děti to nejlepší ... a proto taky naši přece jenom jedou :-))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne chápem vaše výhrady. Súhlasím, že chovanie rodičov spôsobuje nepríjemnosti ostatným dovolenkárom. Avšak zastávam tiež názor, že aj rodičia si potrebujú oddýchnuť. Mnohí nejdú na dovolenku kvôli deťom, ale kvôli sebe, a vôbec si nemyslím, že je to ich sebeckosť :-). Lebo už aj také názory som čítala.
      Tak teda dúfam, že vaši mladí budú mať krásnu dovolenku aj s Lolinkou - celkom by ma to aj zaujímalo, ako to nakoniec dopadlo.

      Odstrániť
    2. Podám report:) odjíždí v neděli. Jsem zvědavá, jak si mamka s táťkou oddychnou:-))))...i když vím, že relax taky potřebují, protože veškerý svůj čas věnují Loli:-)
      Mějte se! Eva

      Odstrániť
    3. Jak to dopadlo?????
      Všichni přijeli spokojeni a nadšeni. Užili si moře a hlavně sami sebe.
      Tak jsem ráda, že mě neposlechli:))))
      Hezkě dny a těším se na další články. Eva

      Odstrániť