Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

4. júla 2017

Ako sa nezblázniť pri ceste lietadlom s dojčaťom

Post sa objavuje po dlhej dobe odmlky, príčinou ktorej bolo nadobúdanie nových skúseností v úlohe matky - prvorodičky :-)

Len nedávno sme s našou 9 - mesačnou dcérou absolvovali prvú dovolenku pri mori. Ako destináciu sme si vybrali grécky ostrov Kos.  Stála pred nami výzva, ako si zorganizovať cestovanie tak, aby to bolo najmenej bolestné pre našu dcéru, ale aj spolucestujúcich. Veď kto si praje počas dvojhodinového letu počúvať neutíchajúci plač dieťaťa?


Nižsie uvádzam tipy, ktoré nám pomohli cestu zvládnuť ukážkovo a bez plaču


Po príchode na letisko:

  • Medzinárodné veľké letiská poskytujú komfort rýchleho a prioritného check-in a osobnej kontroly pre rodiny s deťmi. Treba sa na to pýtať.
  • Kočík, v prípade, že bude odložený do podbalubia po príchode k lietadlu resp. ako príručná batožina (áno, aj také značky kočíkov existujú, že sa zložia do veľkosti príručnej batožiny), je potrebné ho zložiť a položiť s ostatnými osobnými vecami na pás. Ja som kočík zložiť nevedela, lebo náš nový Mountain Buggy Nano som sa ešte nenaučila ovládať. 
    Mountain Buggy Nano (zdroj: internet)
  • Toalety majú prebaľovací kútik, ktorý poskytuje dostatočný komfort aj na preoblečenie do primeraného oblečenia pre klimatizované priestory.

Všeobecne:

  • Vybrať čas letov v čase obvyklého spánku dieťaťa 
  • Počas odletu a pristávania ponúknuť dieťaťu vodu, mliečko, aby lepšie znášalo zmeny tlaku v ušiach. Dojčiace matky majú výhodu, lebo mliečko je ihneď pripravené.
  • Na palubu vziať obľúbenú hračku, ale aj novú, aby dieťa mohlo objavovať nepoznané. Letecké spoločnosti taktiež malou hračkou dieťa obdarujú.
  • Ergonosič je výbornou pomockou pri prechode lietadlovou uličkou
  • Nezabudnúť dieťa primerane obliecť vzhľadom na silnú klimatizáciu resp. pribaliť ľahkú prikrývku. Niektoré letecké spoločnosti prikrývku poskytnú.
  • Pred odletom dieťa prebaliť, lebo priestor na toalete je miniatúrny
  • Detská strava je na palube povolená (prejde špeciálnym skenerom), avšak väčší komfort je dieťaťu dať najesť ešte v odletovej hale.


 Aké sú vaše skúsenosti s cestovaním s malými deťmi?
Možno po ďalšej ceste pribudnú ďalšie tipy, na čo nezabudnúť, aby sme si začiatok a záver dovolenky patrične užili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára