Savoir vivre je slovné spojenie, ktoré z francúzštiny preložíme ako "umenie žiť".
Vo frankofónnych krajinách toto spojenie tiež označuje znalosť zdvorilosti, elegancie, dobrých mravov a bontonu.
Prenesene sa používa na označenie pre človeka, ktorý si užíva radosti života a sveta.
Cieľom blogu je podeliť sa primárne o môj spôsob užívania a vychutnávania si radostí života a sveta a sekundárne zdieľať zaujímavé informácie a piktogramy spadajúce do témy "savoir vivre" z hľadiska bontonu, elegancie, dobrých mravov.

17. marca 2016

Zanzibar - čo vidieť a vyskúšať

Ak raz budete zvažovať cestu na Zanzibar, rada by som vám dala niekoľko tipov, ktoré miesta navštíviť a čo vyskúšať.

1/ Koreninová farma
Na ostrove je ich niekoľko. Sprievodcovia vám umožnia ovoňať rôzne koreniny. Záleží od ročného obdobia, či uvidíte len kvitnúce stromy a kríky, alebo aj plody - videli sme rásť klinčeky, čierne korenie, vanilku, kurkumu, lemon grass, zázvor, škoricu, muškátový oriešok, a z nekorenín napr. henu, ananás. Koreniny odporúčam kúpiť práve na týchto koreninových farmách, sú cenovo najdostupnejšie.

bavlna - vyrábajú z nej matrace a vankúše
muškátový oriešok
čierne korenie
Súčaťou návštevy farmy bola aj "show". Butterfy, ako mu hovoria, šplhá na vysokú palmu, spieva tradičnú pieseň "Jambo" a kombinuje slová podľa toho, aké národnosti mu sedia v hľadisku. Poznal aj slovenské "ahoj", "nemá probléma". Potom ochutnáte kokosový orech. V našom prípade ich už mali pripravené a nesekal ich priamo zo stromu.

"butterfly"
2/ Stone town alebo aj Zanzibar town
Mesto má cca 20 tis. obyvateľov, v roku 2000 bolo zapísané do zoznamu UNESCO. Tvoria ho úzke uličky, budovy majú typické drevené dvere inšpirované Indiou (nesú ostne proti slonom, hoci slony na Zanzibare nežijú), a podľa dverí je možné určiť status a bohatstvo rodiny, ktorá za nimi žila. 
Obchodíky predávajú tradičné umenie, sú na nich zobrazení masajovia a potom tam kúpite aj iné suveníry. Najlepšie je platiť dolármi a mať bankovky všetkých nominálov, aby ste nedostali výdavok v šilingoch.
Mesto na mňa neurobilo dojem, vidieť tam chudobu, pouličných predavačov, ktorí sú niekedy otravní. Prechádzali sme aj cez bohatšiu štvrť, kde sa nachádza rodný dom Freddieho Mercuryho.

tu sa narodil a žil Freddie Mercury, kým jeho rodina neodišla do UK
V meste je 32 mešít, 1 katolícky a 1 anglikánsky kostol. Videli sme veľa škôl, čo ma veľmi tešilo, že dbajú o vzdelávanie mladej generácie.

V meste nájdete aj tradičný rybí trh, kde sa koná aj aukcia na ryby. Ten typický rybí pach mne napr. nerobil dobre :-(

rybí trh
rybí trh
aukcia  - rybí trh
Asi najýznamješou pamiatkou v hlavnom meste je pamätník na obdobie otroctva, kde sa na Zanzibare konali najväčšie trhy vo východnej Afrike. Otroctvo bolo zrušené v roku 1873, ale napriek tomu ilegálne trhy pokračovali ďalšie cca 3 desaťročia.  Pamätník navrhla švédska autorka.
pamätník otroctva
pamätník otroctva
cela, kde sa tlačilo niekoľko desiatok otrokov,  kým ich šli predávať na trh
na mieste trhu s otrokmi bol postavený anglikánsky kostol
typické drevené dvere

drevené dvere s ostňami 

obrazy s tématikou masajov
nesú ich takmer všetky suveníry - magnetky, parea, atď
 3/ Prison island  - ostrov neďaleko Stone town, kam nás vzala typická drevená loďka (ale s motorom :-)) Postavená väznica nebola nikdy spustená do oficiálnej prevádzky, podľa slov nášho sprievodcu tam držali rebelujúcich otrokov a potom slúžila ako karanténa.

Dnes tam žijú veľke korytnačky zo Seyshell. Najstaršia má 192 rokov. Je dovolené ich hladkať, avšak nie je dovolené sedieť na ich pancieri.



 3/ Výlet za delfínmi - Kizimkazi
Za delfínmi musíte ísť na južný cíp ostrova. Treba si privstať. My sme mali šťastie videli sme ich, potápali sa s nimi, ale odfotiť sa ich nepodarilo podľa naších predstáv. Je to každopádne zážitok vidieť ich tak blízko.



4/ Jozani národný park
Jeho návštevu je dobré skombinovať s výletom za delfínmi. My sme sa pri návšteve sústredili na endemickú guarézu červenú. Voľne sa pohybuje po parku, preto je často potrebný personál, aby sprievodcov nasmeroval, kam presne treba ísť. Okrem guarézy tam žije aj makak čierny. Pri návšteve odporúčam obuť pevnú obuv (postačia tenisky). Flip-flopy nie sú veľmi pohodlné :-).

guaréza červená
guaréza červená
Ďalšou súčasťou Jozani parku je mangrovníkový les.

mangrovníkový les

1 komentár:

  1. Krásné cestování....můj cestovatelský kolega:-) tam byl v listopadu od Eximu a moc si to pochvaloval.
    Hezké jaro přeji. Eva

    OdpovedaťOdstrániť