Tento víkend sa v centre Bratislavy konal "mercato italiano" - taliansky trh, na ktorom taliani ponúkali výber typických produktov. Tak si ja predstavujem typické talianske námestia počas sobotňajších dopoludní - s veľkým výberom syrov, údenín, vína, byliniek a korenín, sladkostí a cestovín.
 |
sušené paradajky |
 |
veľký výber olív a sušené paradajky naložené v oleji |
 |
korenie a bylinky |
 |
veľký výber sladkého pečiva, ktoré taliani radi raňajkujú |
 |
cannoli - sicílska sladkosť s vanilkovou náplňou |
Námestím sa šírili rôzne vône a chuťové poháriky bolo možné aktivovať rôznymi ochutnávkami.
Ja rada kupujem lokálne produkty, keď som na cestách, a teraz Taliansko prišlo za nami, tak som nemohla odolať a domov som nám kúpila sušené paradajky, ktoré zvyknem používať do quiche ale aj na cestoviny. Po nedeľnom obede si zase dáme cannoli, ktoré máme z každého druhu - pistáciový, orieškový a čokoládový.
Aj vy radi kupujete nové a netradičné produkty, keď cestujete?
Týmto talianskym trhom som náhodou prešla ešte vo štvrtok, v prvý deň jeho existencie. Nekupovala som nič, aj ochutnávku som využila iba jednu. Vzala som si kúsok práve z tých sladkých keksíkov, ale nič moc. Nepoznala som ich, pretože som v Taliansku poriadne ani nebola. Zo zahraničných ciest som si domov priniesla niečo len málokedy. No nezabudnem na džem z opuncií, ktorý som raz doniesla z Tunisu. Nechutil nikomu, tak som ho potom spracovala s iným ovocím, už si ani nepamätám, že s akým.
OdpovedaťOdstrániťK tým článkom na tému etiketa len toľko, že ťa možno zaujme aj blog s rovnakým názvom ako je tvoj, ktorý sa venuje len tejto téme - https://etiketablog.wordpress.com/ Chvíľu som zaváhala, či autorkou oboch blogov nie je tá istá osoba :-)
Dobrý deň, Daniela,
Odstrániťsúhlasím, že nám nemusia všetky exotické chute sadnúť. U nás tak dopadol džem z gaštanov. Preto som sa naučila delikatesky pred ich kúpou ochutnať priamo na mieste.
K blogu o etikete, nedávno som ho tiež videla, ale nebolo tam veľa článkov. Zhoda náhod, že zdieľame rovnaký francúzsky terminus technikus, ale sme dve odlišné osoby:)
Ten Katkin blog je dosť nový. Predtým mala iný, ktorý uzamkla alebo zrušila.
OdpovedaťOdstrániť